امروزه ادامه تحصیل در مقطع دکتری به دلایل مختلف انجام می شود، دلایلی مانند استاد دانشگاه شدن، ارتقای رزومه تحصیلی برای رسیدن به پست های بهتر، مهاجرت تحصیلی، مهاجرت کاری و... تحصیل در مقطع دکتری شاید به آسانی مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد نباشد، زیرا تفاوت های بسیاری بین این مقطع با مقطع های گذشته خود دارد، یکی از تفاوت های مهمی که در این مقطع وجود دارد، داشتن مصاحبه برای پذیرش است. یعنی اگر می خواهید در مقطع دکتری به تحصیل بپردازید لازمه اش این است که در مصاحبه دکتری پذیرفته شوید.
در این مطلب از سایت درآمد برتر به معرفی راه کارهایی برای موفقیت در مصاحبه دکتری خواهیم پرداخت.
چه کسانی می توانند در مصاحبه دکتری موفق باشند؟
همان طور که گفته شد، افراد به دلایل مختلف به تحصیل در مقطع دکتری می پردازند و سعی می کنند تا در مصاحبه دکتری قبول شوند. قطعا داشتن هدف و اعتماد به نفس بسیار موثر خواهد بود. لذا آن دسته از افرادی که این دو ویژگی را دارند شانس بالایی در قبولی مصاحبه دکتری دارند، اگر فکر می کنید که اعتماد به نفس کافی ندارید می توانید راه هایی برای افزایش اعتماد به نفس را پیدا کرده و از آن ها استفاده کنید. علاوه بر اعتماد به نفس، انگیزه داشتن هم بسیار مفید خواهد بود، مثلا شخصی هدفش این است که در مصاحبه دکتری شرکت کند و پذیرفته شود تا بتواند استاد دانشگاه شود، چنین شخصی مطمعنا علاقه مند به تدریس است و چه بسا که برای رسیدن به این هدف از سال ها پیش به شکل های مختلف برنامه ریزی کرده است.
مثلا در زمینه ای مهارتی داشته و به آموزش مهارت خود پرداخته است. این گونه افراد علاوه بر اینکه برای اهداف آینده خود مقدمه چینی می کنند از مهارتشان برای کسب درآمد هم استفاده می کنند، یکی از شیوه هایی که ممکن است از آن برای رسیدن به درآمد استفاده کنند، کسب درآمد از آموزش می باشد. همانطور که از مطالبی که در این بخش گفته شد، می توان به این نتیجه رسید که داشتن اعتماد به نفس، انگیزه و هدف از پارامترهای مهمی هستند که برای موفقیت در مصاحبه دکتری می توان روی آن ها حساب ویژه باز کرد.
نکات مهم برای مصاحبه دکتری
مصاحبه دکتری یکی از دغدغه های مهم دانشجویانی است که می خواهند ادامه تحصیل بدهند و معمولاً در این روز تنش های بالایی را متحمل می شوند.
اگر شما هم قرار است برای مصاحبه دکترا آماده شوید، با درآمد برتر همراه باشید تا به چندین نکته مهم که در مصاحبه دکتری باید به آنها توجه کنید، بپردازیم.
مروری بر دروس و مطالب کلیدی
با اینکه سوالات علمی جلسه مصاحبه آزمون دکتری مرتبط با دروس اصلی رشته و گرایش انتخابی داوطلب می باشند ولی متأسفانه آزمون کتبی برخی رشته ها از چنین دروسی نبوده است و رتبه خوب آزمون کتبی به معنای آمادگی در این دروس نمی باشد. یکی از بهترین کارهایی که باید تا روز مصاحبه انجام دهید مرور این دروس است.
اطلاع نسبی از دانش روز
سعی کنید خلاصه مقالات ( Abstract ) ماه های اخیر یک نشریه معتبر در زمینه کاری خود را مطالعه کنید. اگر آشنایی شما با زبان زیاد نیست از منابع فارسی استفاده کنید. به هر حال سعی کنید از موضوعات جدید مطلع گردید.
تهیه توصیه نامه ها
معمولا در مدارک دعوت به مصاحبه دانشگاه ها، دو یا سه توصیه نامه از اساتید دوره کارشناسی ارشد داوطلب خواسته می شود که یکی از آنها باید از استاد راهنمای وی باشد.
تمرین مکالمه
در صورتی که آشنایی تان با زبان انگلیسی در حدی است که ارزش سرمایه گذاری دارد شروع به تمرین مکالمه کنید. همه ما می توانیم با همین میزان آشنایی با زبان انگلیسی مکالمه بهتری داشته باشیم. برای این کار لازم نیست به زبان انگلیسی مسلط باشید، آن قدر تمرین کنید که مطمئن باشید مکالمه تان به اندازه سطح آشنایی تان با زبان انگلیسی ارتقا یافته است.
بر روی مهارت های خودتان کار کنید
مطمئناً فردی که مهارت های بیشتری داشته باشد، اعتماد بنفس بیشتری هم خواهد داشت و علاوه بر آن در مصاحبه دکتری می توانید با تکیه براین مهارت ها، انگیزه خودتان را برای یادگیری نشان دهید. این مهارت ها می تواند یک نقطه قوت برای شما باشد. بعنوان مثال می توان به یادگیری نرم افزارهای کاربردی رشته خودتان، زبان انگلیسی و... اشاره کرد.
زیاد به ساعت خودتان نگاه نکنید
نگاه کردن مدام به ساعت می تواند اثر نامطلوبی بر مخاطب شما بگذارد، اصلاً نیاز نیست به ساعتتان نگاه کنید، چرا که هر زمانی که وقت تمام شود، خود مصاحبه کننده ها به شما اعلام می کنند.
موبایل هم همین حکم را دارد، اصلاً موبایلتان را روی میز نگذارید و سعی کنید در این جلسه موبایلتان را قطع یا بی صدا کنید.
داشتن ایده درباره رساله دکتری
در خصوص موضوعی که قرار است پس از قبولی بهعنوان رساله دکتری درباره آن پژوهش کنید، از قبل فکر کنید. به یاد داشته باشید موضوعی که مطرح میکنید، باید در حدواندازه رساله دکتری باشد. در این باره میتوانید با استادانی که در دوره کارشناسی ارشد داشتهاید نیز مشورت کنید. به هرحال، به خاطر داشته باشید موضوعی که مطرح میکنید باید در حوزه علاقهمندیهای یکی از استادان همان گروه آموزشی باشد. شاید شما موضوع بسیار نوینی را مطرح کنید، ولی اگر هیچیک از استادان گروه علاقهمند یا متخصص در آن حوزه نباشند، شانس قبولی شما در قیاس با رقبایتان کاهش خواهد یافت.
اگر برای موضوع هنوز بهعنوان خاصی دست نیافتهاید، حداقل دامنه و حیطه موضوع را تعیین کنید. گروه آموزشی به دنبال دانشجویی باانگیزه است که از قبل درباره این موضوعات اندیشیده است. اگر موضوع پایاننامه پیشنهادی شما، ویژگیهای ذکرشده را داشت و در راستای تحقیقات پایاننامه کارشناسی ارشدتان نیز بود، این پیوستگی میتواند امتیاز مثبتی تلقی شود.
صداقت داشته باشید و زیادهگویی نکنید
از شما انتظار نمیرود که دانشمند جامعالعلوم رشته خود باشید، پس نیاز نیست با بیان واژگانی که اطلاعی از معنای علمی درست آنها ندارید، نقاط ضعف خود را نمایان کنید. در بسیاری از موارد، داوطلبان به گمان اینکه با بیان این واژگان، میتوانند نظر مثبت ارزیابان را جلب کنند، خود را به دردسر میاندازند. اگر معنای اصطلاحی را نمیدانید، بهتر است آن را استفاده نکنید. چون ممکن است یکی از استادان از همان واژه سؤالات تخصصی بپرسد و شما را در وضعیت بدی قرار دهد. اگر به هر علتی در این شرایط قرار گرفتید، سعی کنید صادقانه رفتار کنید.
جمع بندی
در این مطلب از سایت درآمد برتر سعی شد تا به نکات مهم در رابطه با پذیرش در مصاحبه دکتری پرداخته شود. نکاتی که اگر هر کدامشان نباشد ممکن است مانع از پذیرش ما در مصاحبه دکتری بشود. قطعا وجود انگیزه و هدف بهترین ابزارها برای کنار گذاشتن موانع هستند.
اگر قصد دارید در مصاحبه دکتری قبول شوید، با هدف، باانگیزه و امیدوار باشید.